Vreme je za AI Detoks: Koliko si zaista svoj bez AI-a?

Zdravo svima,

Kada sam čuo temu naše diskusije “Koliko imamo inteligencije u doba veštačke inteligencije?”, iskreno sam se zamislio. Uhvatio sam sebe kako i za najmanji mentalni napor(zadatak) znam da instinktivno posežem za AI alatima.

To me je dovelo do istog pitanja kao i sa diskusije:

Koliko imamo inteligencije u doba veštačke inteligencije?"

Iz ovog uvida rodila se ideja za jedan poseban izazov(AI detoks) koji pokrećemo u utorak, 26.05.2026, kao direktan nastavak naše priče sa diskusije.

:brain: Ideja i cilj izazova

Ideja je jednostavna: da na određeni period svesno “isključimo” AI asistente (ChatGPT, Claude i slične) i vratimo se sopstvenom kognitivnom pogonu.

Cilj je da testiramo svoju mentalnu kondiciju i vidimo gde smo postali zavisni od algoritama, a gde naša prirodna inteligencija zapravo može da zablista mnogo jače nego što mislimo. Želim da dobijemo iskrenu sliku o tome koliko nam se popravlja fokus i “brzina maštanja” kada se oslonimo samo na sebe.

:rocket: Kako funkcioniše izazov?

Izazov nema definisano vreme trajanja sami biramo do kad učestvujemo - ali pravimo presek svakih 7 dana kako bi izmerili rezultate.

1. Start (Utorak): Popuniš kratku ulaznu formu (traje 3 min) gde radimo “blic test” trenutnog fokusa i kreativnosti.

2. Tokom 7 dana: Trudiš se da sve zadatke, pisanja i planiranja obavljaš bez pomoći AI-a.

3. Wa grupa: U grupi delimo “trenutke trenja” - one momente kada smo instinktivno hteli da pitamo AI, ali smo ipak sami smislili rešenje. Kad nismo izdržali i uzeli da koristimo AI, ili osećamo promene u telu zato što ne koristimo AI.

4. Presek: Sedmog dana ponavljamo test da vidimo brojeve i napredak.

Na kraju ćemo od naših iskustava napraviti studiju slučaja o tome kako se ljudski mozak menja kada se potpuno oslonimo na njega.

Link za WhatsApp grupu: AI Detoks.

Mislim da je ovo nešto što nam je svima preko potrebno u ovom digitalnom “haosu”. Imamo sjajnu priliku da napravimo uvid u to kolika je naša stvarna snaga fokusa i kreativnosti.

Ako vam ovo ima smisla, voleo bih da nam se priključite. Biće zanimljivo da vidimo ko smo zapravo kada isključimo mašine.